Eigen kiezers keren PvdA en VVD de rug toe

Samenleving
door anpzondag, 15 september 2013 om 11:12
welingelichtekringen header 1
Kiezers van de twee coalitiepartijen VVD en PvdA lijken massaal af te haken. Van de mensen die een jaar geleden op de PvdA hebben gestemd, zou nu nog maar een kwart dat doen. VVD-kiezers zouden nog maar voor een derde de keus voor de liberalen maken. Dat meldt Maurice de Hond zondag bij zijn wekelijkse peiling. Hij spreekt van ,,cijfers die ongekend zijn voor grote partijen en helemaal relatief kort na verkiezingen".
Aan de vooravond van Prinsjesdag staat de PvdA nog altijd op de laagste stand ooit in de peiling van De Hond. Net als vorige week zou de partij maar 11 Kamerzetels krijgen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De sociaaldemocraten hebben er nu 38. Ook coalitiegenoot VVD blijft op hetzelfde lage niveau als vorige week: de liberalen zouden uitkomen op 19 zetels, tegen 41 nu.
De PVV, de SP, 50PLUS en D66 doen het goed in de peiling. De PVV zou de grootste partij worden met 32 zetels (+17). De SP zou stijgen naar 24 zetels (+9) en daarmee in één klap de tweede partij worden. 50PLUS zou 8 zetels winnen en stijgen naar 10. D66 zou eindigen op 19 zetels (+7) en ex aequo met de VVD de derde partij zijn.