Eton, from old boys to men of power

Samenleving
door Admin
vrijdag, 19 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
'An Old Etonian may again be set to lead Britain,' schrijft de Financial Times vandaag en daarbij wordt gedoeld op David Cameron.
Eton College biedt ook tegenwoordig nog altijd een tableau van de Victoriaanse tijd, veel meer dan dat het associaties heeft met YouTube. Maar nu de Britse kiezers zich langzaamaan opmaken voor de gang naar de stembus, zou het kunnen dat ze hun voorkeur uitspreken voor iemand die is opgegroeid in deze archaische wereld.
Cameron (43) die sinds 2005 de Conservatieve Patij leidt, is het archetype van een Old Etonian. Stijlvol en brutaal, zelfverzekerd zoals het iemand betaamt die afkomstig is uit een goede familie en ook nog getrouwd met de dochter van een 'viscount.' "If you went to Harrods and asked for a fine example of an Old Etonian, then they ought to present you with David Cameron,” zegt Charles Moore, journalist bij The Daily Telegraph en zelf ook Old Etonian.
Geen wonder dat Labour het allang heeft gemunt op deze conservatieve kakker - en zo tracht van de aanstaande verkiezingen een soort klassenstrijd te maken.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Sir Alec Douglas Home in 1964 de laatste old Etonian was die premier is geweest. En opvolgers als Margareth Thatcher en Tony Blair hebben bewezen dat je in Groot-Brittannië ook op eigen kracht de top kunt bereiken.
Zeker, allemaal waar, maar als je Cameron ziet operenen, zou je bijna denken dat zoiets toch een stuk makkelijker is als je afkomstig bent uit de hoogste Britse kringen.
Bron(nen): Financial Times