'Financiële chaos bij ouderenbond ANBO'

Samenleving
door anp
vrijdag, 25 september 2015 om 9:57
financiele chaos bij anbo1443169928
Bij ouderenbond ANBO heerste afgelopen jaren financiële chaos en het landelijk bestuur treedt daar nu tegen op. Lokale bestuurders namen het de afgelopen jaren niet altijd even nauw met financiële interne verantwoording en geld is verdwenen, zegt directeur Liane den Haan vrijdag in een interview met het Algemeen Dagblad. De top van de bond heeft alle rekeningen van lokale afdelingen geblokkeerd.
,,Het liep de spuigaten uit. We troffen onbekende verenigingen of stichtingen aan. We kregen door dat een penningmeester 30.000 euro had weggesluisd. Nooit meer teruggevonden. Natuurlijk dachten de meeste bestuurders wel in het ANBO-belang maar toch waren we de controle kwijt.''
Den Haan zegt al langer op de hoogte te zijn geweest van de chaos maar dat eerst een operatie op touw gezet moest worden om deze stap te kunnen zetten. Een anonieme brief waarin leden werden opgeroepen hun bijdragen op een aparte rekening over te maken was de druppel. ,,We durfden het niet aan om rekeningen langer open te houden.''
Aangifte
Een woordvoerster van de ANBO bevestigde vrijdag dat er in ieder geval een bedrag van ongeveer 200.000 euro is verdwenen bij diverse fraudegevallen. Er is meerderde malen aangifte gedaan, maar tegen hoeveel mensen kon ze niet zeggen. In sommige gevallen is het geld teruggehaald maar anderen weigeren terug te betalen omdat ze vinden dat het hun geld is.
De bond benadrukt dat de activiteiten voor de leden gewoon doorgaan. De financiële zaken worden vanaf nu centraal geregeld en niet langer door bestuurders op lokaal niveau. ,,Er verandert niets aan het budget voor lokale activiteiten, de verdeling vindt echter plaats via ANBO-Betaalpassen.”