Franse elitescholen boos op Sarko

Samenleving
door Admin
woensdag, 06 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Franse elite-opleidingen die een constante stroom aan topbesturders afleveren, hebben woedend gereageerd op een voorstel van de regering om meer studenten toe te laten uit lagere milieus. De grandes écoles (in veel gevallen opgericht door Napoleon) zijn vermaard om hun hoge niveau. Je zou kunnen zeggen dat de Franse universiteiten nogal middelmatig zijn, omdat de allerbeste scholieren naar deze grandes écoles gaan. De jonge leerling die écht heel knap is kan na de middelbare school mee doen aan een concours en heel, heel misschien wordt hij dan toegelaten aan de ENA of de Ecole Polytechnique
De toelatingsexamens voor zo'n school gaan dan als volgt: Examinator vraagt: hoe diep is de Donau in Boedapest? Leerling van 17: onder welke brug in Boedapest bedoelt u? Kijk, als je met zo'n antwoord komt, heb je het een beetje begrepen. Wie van deze opleidingen komt, is voorbestemd voor een toppositie in het overheidsbestuur en verreweg de meeste bekende politici rondden met succes een grande école af.
Nou mag iedereen aan z'n concours meedoen, maar u voelt hem al aankomen: ook al ben je een knappe leerling, als er thuis geen kast vol met boeken staat en als je ouders niet zeer ontwikkeld zijn, is de kans miniem dat je slaagt voor het toelatingsexamen.
Gevolg: de kinderen uit lage milieus gaan als ze slim zijn naar de universiteit, de slimme kids uit gegoede milieus komen elkaar tegen op deze geprivilegeerde opleidingen. En zo blijft de Franse top een kliek van mandarijnen die doet denken aan de tijd van voor de Franse Revolutie. Nu wil president Sarkozy( foto) dat er quota (voor zeg zo'n 30 procent) komen om eenvoudige kinderen (ook immigranten) tot deze bijzondere scholen toe te laten, maar de scholen hebben furieus gereageerd. Geen sprake van, alles moet vooral bij het oude blijven. Sarkozy zelf is er nimmer in geslaagd op zo'n uitverkoren opleiding te belanden. Was hij blijkbaar te stom voor en hij moest aan een gewone universiteit rechten studeren. Waarmee wel is bewezen, dat je het ook zonder ENA of Ecole Polytechnique best ver kunt schoppen.
Bron(nen): The Times