Geboren als jongen en meisje tegelijk? Dan bepaalt de arts je geslacht

Samenleving
vrijdag, 07 augustus 2015 om 14:07
welingelichtekringen header 1
Het kindje kwam ter wereld met een penis van twee centimeter, een smalle vaginale opening en delen van eierstokken en de zaadleider. Chirurgen hadden besloten alleen de vrouwelijke genitaliën te behouden, maar toen het kind opgroeide bleek hij zichzelf als een jongen te beschouwen. Een grote medische misser vinden zijn ouders, die een rechtszaak aanspannen. ''We vinden het verschrikkelijk dat er keuzes zijn gemaakt, die het nu voor hem erg moeilijk maken om man te worden,'' zegt Pam tegen , ''We willen gewoon niet dat andere mensen moeten doormaken wat hem is overkomen.'' In de eerste klas besloot hun inmiddels 10-jarige zoon dat hij altijd een jongen wilde zijn. Pam en haar man Mark praatten met zijn leraar en het schoolhoofd stuurde een brief naar alle ouders. Op de grote dag stond de jongen zenuwachtig en geëmotioneerd voor de klas. Hij vertelde dat hij interseksueel was geboren en legde uit aan zijn klasgenoten dat hij voortaan een jongen was. Maar om ook daadwerkelijk weer een jongen te worden, gaat hij nog een moeilijke tijd tegemoet, waarin hij zware hormoontherapie zal moeten volgen om de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken tegen te gaan. Iets wat niet nodig was geweest als de artsen hadden gewacht.  
Ongeveer 0,2 procent van de bevolking is interseksueel. Ze komen ter wereld met zowel mannelijke als vrouwelijke genitaliën, maar voelen zich later bijna altijd duidelijk man of vrouw.
Het komt echter regelmatig voor dat op zeer jonge leeftijd een chirurg bepaalt welk geslacht het kind krijgt. Hij houdt daarbij rekening met genetische, hormonale en biologische factoren, maar het blijft een gok. Veel voormalig interseksuelen vinden dat artsen moeten wachten tot het kind zelf heeft gekozen.
In 2012 werden in de Verenigde Staten 2.991 operaties uitgevoerd bij interseksuele kinderen, in 1.759 gevallen waren ze jonger dan vijf. Een van hen is het adoptiekind van de Amerikaanse Pam Crawford.
Bron(nen): NRC