'Geen schot in brexit-onderhandelingen'

Samenleving
door anp
donderdag, 20 september 2018 om 6:22
geen schot in brexit onderhandelingen1537403538
SALZBURG (ANP) - Er zit geen schot in de onderhandelingen over de brexit en de grens tussen het (Britse) Noord-Ierland en Ierland. Dat zeggen de regeringsleiders van Litouwen en Slowakije na een diner tussen de Europese regeringsleiders aan de vooravond van de EU-top in Salzburg.
De Britse premier Theresa May heeft tijdens dat diner een speech gegeven over het besluit van Groot-Brittannië om volgend jaar uit de EU te stappen. Volgens een Britse regeringsbron zou May een beroep op haar Europese collega's gaan doen om de ,,onacceptabele" brexit-eisen die het land kunnen verscheuren te laten vallen.
,,Op dit moment zit het vast. Er is geen vooruitgang", zei de Litouwse president Dalia Grybauskaite na het diner. ,,In de grenskwestie is er geen vooruitgang. We zullen zien wat er uit de discussie tussen de 27 landen komt", zei Peter Pellegrini, de premier van Slowakije.
May zou tijdens het diner gevraagd hebben of de EU-collega's haar voorstellen welwillend willen bekijken. ,,We zullen het natuurlijk niet op ieder detail eens zijn, maar ik hoop dat jullie welwillend willen reageren", zou ze volgens de regeringsbron gaan zeggen. ,,Het is nu aan ons allen te bewijzen dat we dit akkoord kunnen sluiten."
Eerder op de dag werd bekend dat de Britse premier zelf aanwezig zal zijn op een extra top half november over de brexit. Die top moet de laatste struikelblokken uit de weg ruimen voor een vertrek uit de EU eind maart 2019. De grootste hinderpaal daarbij blijft de grens tussen (het Britse) Noord-Ierland en Ierland. Na de brexit moeten die weer worden gecontroleerd, wat vrijwel niemand wil.