Sint Maarten wil geen pottekijkers bij besteding hulpgeld

Samenleving
door anp
maandag, 23 oktober 2017 om 9:16
welingelichtekringen header 1
Sint-Maarten vindt dat Nederland zich niet moet bemoeien met de manier waarop het eiland de Nederlandse hulpgelden besteedt. De Nederlandse regering is bang dat het geld in verkeerde handen valt, omdat misdaad en maffia veel invloed hebben op het eiland. Het kabinet houdt dan ook vast aan de voorwaarden die het heeft verbonden aan de hulp aan de wederopbouw van Sint-Maarten. De eilandregering wil van die voorwaarden af, maar krijgt nul op het rekest.
De Sint-Maartense premier, William Marlin, vroeg Den Haag om meer tijd te mogen nemen voor de oprichting van een zogeheten Integriteitskamer, die moet voorkomen dat hulpgeld in verkeerde zakken verdwijnt. Ook wil hij de bewaking van de grenzen in eigen hand houden.
Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties voelt daar niets voor. Marlin is ,,altijd welkom voor gesprek, maar deze logische voorwaarden staan''. Plasterk wijst erop dat het juist in het belang is van de eilanders om te waarborgen dat het geld voor het herstel van de schade die orkaan Irma heeft aangericht goed besteed wordt.
Corruptie
Sint-Maarten past ervoor de strijd tegen corruptie en de grensbewaking over te dragen aan Nederland, schreef Marlin vrijdag aan Plasterk. Hij stelt verder dat de Integriteitskamer onmogelijk nog voor het eind van deze maand aan de slag kan. Versterking van de grenzen vindt Marlin niet nodig.
De Sint-Maartense premier klaagt op zijn beurt dat Nederland niet duidelijk genoeg is over het bedrag waarop Sint-Maarten kan rekenen.