Geen wapens, geen bunkers, geen personeel: als de bom valt moeten we het zelf maar uitzoeken

Samenleving
vrijdag, 07 oktober 2022 om 16:01
anp 445983019
Poetin dreigt met de atoombom en volgens onder meer de Amerikaanse president Joe Biden kunnen we die dreigementen maar beter serieus nemen. Maar wat dan? Nederland kan zich nauwelijks verdedigen.
Experts zeggen in de Telegraaf dat ons land ’totaal niet voorbereid is op een eventuele nucleaire aanval’. Defensie-expert Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies wijst er in de krant op dat onze luchtverdediging niet goed genoeg is. "We kunnen met de huidige systemen nooit heel Nederland verdedigen tegen nucleaire aanvallen. Je kunt bijvoorbeeld zogeheten Patriot-raketten rondom Rotterdam neerzetten om de haven te beschermen en Den Haag in de gaten te houden, maar dan kun je de andere steden vergeten. We hebben onvoldoende lanceerinstallaties."
Onder de tafelEn schuilen in bunkers is er ook al niet bij. De paar bunkers die er nog zijn, hebben bovendien onderhoud nodig voor ze weer operabel zijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt in de Telegraaf dat er helemaal geen openbare bunkers worden ingezet in geval van nood. "Er zijn nog wat bunkerruimtes, zogenoemde noodzetels, voor de regering en Defensie”, stelt Wijninga. "Maar de bevolking moet het verder voor het grootste deel maar uitzoeken. Thuis onder de eettafel ga je het niet redden.”
Bron(nen): De Telegraaf