Parijs bereidt zich voor op het ergste

Samenleving
door Gerard Driehuiszaterdag, 08 december 2018 om 4:24
schermafbeelding 2018 12 08 om 64648 am
Winkels worden gebarricadeerd, extra politieagenten opgetrommeld. Frankrijk maakt zich op voor een nieuwe protestgolf. Al een paar weekends achtereen trokken boze burgers, ondersteund door beroepsdemonstranten van ultralinks en ultrarechts door Parijs en andere steden. Vandaag wordt een soort climax verwacht. In verschillende Nederlandse steden demonstreren zaterdag ook 'gele hesjes’. Bezorgde burgers hebben aangekondigd de straat op te gaan in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Groningen en Den Haag.
In Amsterdam wordt vanaf 11:30 uur een rondje om de Stopera gelopen. Rotterdam kan rond hetzelfde tijdstip bij de Erasmusbrug een demonstratie verwachten. In Maastricht verzamelen rond het middaguur de gele hesjes zich op de parkeerplaats bij het MVV Stadion en in Den Haag is 'een spontane wandeling’ rond het Binnenhof aangekondigd.
De Nederlandse gele hesjes hebben zich inmiddels een eigen lied toegeëigend: 15 miljoen mensen van Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Het nummer was bedoeld voor een reclamespot van de Postbank in 1996. Het werd een grote hit en wordt nu gezien 'als een ode aan het Nederland van toen.’