'Giften voor herstel Notre-Dame vallen tegen'

Samenleving
door anp
vrijdag, 14 juni 2019 om 14:15
giften voor herstel notre dame vallen tegen1560514592
Na de brand in de Parijse kathedraal Notre-Dame zijn honderden miljoenen beloofd voor de restauratie van het iconische bouwwerk. In binnen- en buitenland werd met verbazing gereageerd op de snelheid waarmee bedrijven, instellingen en particulieren zich aanmeldden om voor de restauratie te betalen.
De aangekondigde gulheid blijkt twee maanden later in de praktijk tegen te vallen, meldden Franse media. Circa 10 procent van het toegezegde geld is daadwerkelijk overgemaakt. Van de beloofde 850 miljoen euro is inmiddels 82 miljoen binnengekomen, berichtten de instanties die zijn belast met de wederopbouw.
De 'tegenvaller' komt niet alleen door sponsors die beter beloven dan betalen. De grootste sponsors, de puissant rijke families Arnault en Pinault, die samen 300 miljoen hebben toegezegd, geven volgens Franse media alleen als er iets daadwerkelijk wordt gerestaureerd. Ze willen er zeker van zijn dat hun miljoenen aan de wederopbouw van de kathedraal worden besteed en niet aan andere zaken. Ze willen niet vooraf betalen. Zodra meer wordt gedaan, komen weer meer giften binnen, zegt een van de betrokken instanties, de Fondation Notre-Dame.