God is niet dood, Hij is groen geworden

Samenleving
door Admin
woensdag, 06 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het aantal christenen in Groot-Brittannie loopt in hoog tempo terug. De acties van iemand als Richard Dawkins om kinderen te beschermen tegen godsdienstige invloeden kon daarom weleens overbodig zijn, bijna vanzelf wordt het allemaal minder. Een van de redenen die The Daily Telegraph noemt: de mensen die zijn geboren in de jaren 80 (of later) kregen vaak een opvoeding die geheel of grotendeels was ontdaan van vertrouwde religieuze elementen en die generatie is zo goed als verloren voor het christendom. Zowel de kennis van het christendom als de gevoelens en gebruiken die daarbij horen, zijn zeer aan erosie onderhevig. Wel is er voor de oude leer een nieuwe heilsleer in de plaats gekomen: die van de groene aarde. Kinderen krijgen op school lesmateriaal uitgereikt en worden uitgenodigd mee te bouwen aan die nieuwe wereld; door niet onder de douche te staan zingen, want dan blijf je langer staan en door de telefoon tijdig uit de oplader te halen anders vermors je electriciteit.
Het groene geloof is weliswaar seculier, maar maakt dankbaar gebruik van de symboliek van 'echte' godsdiensten. En leidt maar al te vaak tot morele superioriteit, tot groepsgevoel, tot gedeelde angst voor de ondergang van de wereld en tot het heerlijke idee dat jij gelijk hebt.
Dat Jezus is gestorven voor onze zonden, gaat er niet langer in; dat je de wereld kunt redden door je boodschappen bij de biowinkel te doen, is ervoor in de plaats gekomen.