'Grapperhaus mag blijven, maar minder geloofwaardig als minister‘

Samenleving
door anp
woensdag, 02 september 2020 om 17:38
grapperhaus mag blijven maar minder geloofwaardig als minister1599061466
Ondanks onbegrip voor het overtreden van de coronaregels op zijn bruiloft hoeft justitieminister Ferd Grapperhaus volgens een meerderheid van de bevolking niet op te stappen. Wel vindt een deel dat hij zijn taken als coronaminister moet neerleggen.
Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek dat is gedaan na het verschijnen van nieuwe foto’s van de bruiloft van Grapperhaus. Na eerdere excuses over een bordesfoto waar onvoldoende afstand werd gehouden, bleek hij op de foto’s ook handen te schudden en zijn schoonmoeder te hebben omhelsd.
De meeste van de 19.000 ondervraagden uit het Opiniepanel tonen onbegrip voor het overtreden van de coronaregels door Grapperhaus. Mensen vinden het vooral schrijnend dat hij als minister burgers oproept om zich te houden aan de coronaregels.
Toch zijn de meeste mensen van mening dat hij niet hoeft af te treden. 29 procent vindt dat hij gewoon kan aanblijven en nog eens 29 procent vindt dat hij zijn positie moet behouden maar zijn coronataken moet neerleggen. Een ondervraagde: "Zo vlak voor de verkiezingen een nieuwe minister aanstellen en inwerken vind ik een zinloze, tijdverspillende zaak. Hij kan aanblijven, maar niet als coronaminister."
Eerder woensdag publiceerde Hart van Nederland de uitkomst van een onderzoek onder ruim 2500 leden van het Hart van Nederland-panel. Volgens die peiling brokkelt de steun voor Grapperhaus af omdat hij de coronaregels niet heeft nageleefd op zijn bruiloft. De helft van de deelnemers aan het onderzoek van Hart van Nederland vindt dat de CDA-minister moet aftreden vanwege zijn misstap. Een iets kleinere groep (45 procent) vindt dat Grapperhaus nog door kan in zijn functie als minister van Justitie en Veiligheid.