Helft Belgische asielzoekers binnen twee jaar na verblijfsvergunning aan het werk

Samenleving
maandag, 13 oktober 2014 om 14:47
welingelichtekringen header 1
55 procent van de asielzoekers, die in 2005 in België een verblijfsvergunning kregen, is twee jaar later aan het werk. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel. "Mensen die via een asielprocedure in ons land komen, worden vaak als niet productief en afhankelijk van onze sociale zekerheid gezien, maar ze krijgen dat label ten onrechte opgeplakt, zegt Johan Wets van de KU Leuven tegen De Morgen. ''Vaak hebben ze een goede talenkennis en zijn ze hoger opgeleid, waardoor ze goede kansen hebben om werk te vinden".
Bijna 80 procent van het totaal aantal immigranten in België valt onder de noemer asielzoeker. "Algemeen kan je zeggen dat asielzoekers tegenover huwelijksmigranten zelfs enkele troeven hebben: vaak zijn het niet de armsten, zijn ze politiek actief en hoger opgeleid,'' vervolgt de onderzoeker. ''En wat verder opvalt is dat hoe armer het land waar de migranten vandaag komen, hoe beter ze het bij ons in verhouding doen.''
Veel asielzoekers vinden in eerste instantie werk bij een lokale overheid, via het OCMW (Belgische sociale dienst) op basis van artikel 60, bedoeld om mensen die buiten de arbeidsmarkt zijn gevallen weer te laten werken. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van asielzoekers die in 2005 een generaal pardon kregen.
Bron(nen): De Morgen