Helikopter maakt historische eerste vlucht op andere planeet

Samenleving
door anp
maandag, 19 april 2021 om 13:02
helikopter maakt historische eerste vlucht op andere planeet1618831217
Een onbemande Amerikaanse helikopter is opgestegen op Mars. De Ingenuity (Vindingrijkheid) maakt daarmee geschiedenis door als eerste helikopter een vlucht op een andere planeet te maken. De historische gebeurtenis was te volgen via een livestream van NASA.
De eerste vlucht stond eigenlijk eerder in april op de planning, maar moest worden uitgesteld vanwege de ontdekking van een technisch probleem bij een laatste test. De vluchtleiding moest op afstand nieuwe software aan boord installeren, nadat die eerst op aarde was getest.
De Ingenuity is bijna 1 meter hoog en weegt ongeveer 2 kilo. Eind juli werd hij gelanceerd, als bagage in het laadruim van het Marskarretje Perseverance. Samen maakten ze de oversteek van 480 miljoen kilometer naar Mars en half februari landden ze daar, in een krater met de naam Jezero.
30 kilometer hoogte
De lage luchtdruk op het oppervlak van Mars is te vergelijken met de druk op 30 kilometer hoogte op aarde. Zo hoog kunnen aardse helikopters niet vliegen. Ook de batterijen opladen is moeilijk, Mars krijgt overdag ongeveer de helft van de zonne-energie op aarde. 's Nachts worden de onderdelen aan boord blootgesteld aan temperaturen tot 90 graden onder nul.
Als de technologie op Mars blijkt te werken, kunnen helikopters helpen om een buitenaardse bestemming veel sneller te verkennen.