Het Zweedse sprookje

Samenleving
door Admin
zaterdag, 19 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Eindelijk weer eens een grote koninklijke bruiloft waar 'iedereen' voor uitloopt, dit weekend in Zweden waar kroonprinses Victoria (32) in het huwelijk treedt met har voormalige fitnesstrainer, Daniel Westling, die ze op de sportschool ontmoette. Het is het soort huwelijken waar iemand als koningin Beatrix van gruwt: iemand van hoge komaf trouwt een schooier die zomaar entree krijgt in koninklijke kringen. Voor details over de opvattingen van onze vorstin verwijzen we u graag naar het uitstekende Burger aan het hof van Dorine Hermans, de bio van Pieter van Vollenhoven. Hier wordt heel goed uitgelegd hoe Beatrix (lang geleden al) 2 belangrijke eisen stelde aan het nieuwe aangetrouwde spul: ze moesten van (hoge) adel zijn en ze moesten van ver komen. Alleen zo bleef het sprookje van de monarchie intact en zou het volk niet snel beginnen te morren. Die hoge komaf is van belang omdat je zo benadrukt dat je belangrijk bent, de verre buitenlandse herkomst heeft als voordeel dat allerlei minder fraaie eigenschappen en gebeurtenissen voor het juichende oranjevolk verborgen blijven.
Beatrix' tragiek is dat in haar familie de hand is gelicht met deze beginselen. Eerst kreeg je Pieter van Vollenhoven, later verschenen er alleen nog maar burgers aan het hof, of ze nou Laurentien, Mabel of Maxima heetten.
Over de grens is het dus niet veel beter gesteld en is het gek dat Zweden nauwelijk warm loopt voor deze trouwerij vandaag? Belangrijke buitenlandse (koninklijke) gasten zijn zogenaamd verhinderd en ook de bevolking wil maar niet in de juiste stemming komen. Victoria's broer, Prins Carl Philip, liet eerder zijn verloofde in de steek voor een reality tv-sterretje en haar jongere zusje prinses Madeleine kwam er laatst achter dat haar vriend het achter haar rug om deed met een meisje dat hij had ontmoet in een nachtclub in een ski-resort.
Met andere woorden: Ook in Zweden worden de wijze opvattingen van Beatrix genegeerd gaat het met de monarchie de kant op waar zij voor vreest: bergafwaarts.