Hoe gaat het in landen waar de horeca al open is?

Samenleving
vrijdag, 29 mei 2020 om 18:12
hh 412279703
Reikhalzend kijken we uit naar de dag dat het leven weer een klein beetje normaler wordt: maandag mag de horeca open, de bibliotheek, het museum én de bioscoop. Maar wil dat een beetje, die versoepeling van de maatregelen? Wat de horeca betreft valt het in andere landen niet mee.
LitouwenIn Vilnius, hoofdstad van Litouwen, zijn de terrassen sinds eind april weer open. Tussen elke tafel moet twee meter zitten. Om toch enigszins capaciteit te kunnen bieden, is de binnenstad grotendeels autovrij gemaakt, zodat er ook op straten en pleinen terrasstoelen kunnen staan. Maar het levert nog lang niet genoeg op. “We halen nu ongeveer een kwart van onze gebruikelijke omzet”, zegt Raimondas Pranka, voorzitter van de Litouwse vereniging van bars en cafés tegen Het Laatste Nieuws. “Dat is niet veel, maar beter dan in maart en april, want toen hadden we helemaal niets.”
SpanjeSinds begin deze week mogen cafés en restaurants in Madrid en Barcelona ook weer op halve kracht open. Duizenden zaken blijven desondanks gesloten. “Het is voor hen niet levensvatbaar om te heropenen op halve capaciteit”, meldt de Barcelona Catering Guild. Op de Spaanse eilanden mocht de horeca op 11 mei al open. “Maar veel zaken moesten meteen weer sluiten omwille van grote financiële verliezen”, melden sectorverenigingen. “Veel horecamedewerkers zijn er nog tijdelijk werkloos. Premies om horecazaken te ondersteunen zijn ontoereikend en komen te laat.”
OostenrijkIn Oostenrijk, waar sinds half mei cafés en restaurants weer open mochten, moet een meter afstand zijn tussen de tafels en er mogen maximaal vier personen aan een tafeltje zitten. Het personeel draagt mondkapjes en de zaken moeten om 23 uur dicht. Veel klanten blijven echter weg en dus kiezen veel uitbaters ervoor om weer dicht te gaan en nog even te wachten.
ItaliëZelfs in het zwaar getroffen Italië mocht de horeca op 18 mei heropenen. Ook daar is het nog geen succes. “De eerste week was een ramp”, zegt Luciano Sbraga van de Fipe (Federazione Italiana Pubblici Esercizi). “De horeca kampt met een omzetdaling van 70 procent ten opzichte van voor de lockdown. En de eigenaren zien nog niet meteen licht aan het eind van de tunnel. Ze vrezen dat een echte herstart pas in de herfst zal gebeuren.”
Bron(nen): HLN