Hoe pooiers meisjes ronselen bij azc's: "Asielzoekerscentra zijn geen veilige plek voor jonge vrouwen"

Samenleving
zondag, 29 mei 2016 om 12:51
welingelichtekringen header 1
Jonge asielzoekers die worden gedwongen tot prostitutie, het is een internationaal probleem dat ook in Nederland groot blijkt. Rodaan Al Galidi, een Iraaks-Nederlandse schrijver die jarenlang in verschillende azc’s verbleef, vertelt in Opzij: "Het Nederlandse asielbeleid biedt pooiers een prachtige kans om op een makkelijke manier aan meisjes te komen. Ze hoeven ze niet in een ver land te gaan halen. Ze kunnen gewoon naar een azc rijden."
Achter het raam Hij legt uit hoe brutale pooiers bij het opvangcentrum in Haarlem meisjes ronselden voor de prostitutie. "Jongens in dikke auto’s volgden asielzoeksters, spraken ze aan en probeerden ze in hun wagen te krijgen. Een Iraaks meisje durfde niet meer alleen over straat, nadat een van die kerels haar in zijn auto had ­proberen te duwen."
Deze meisjes zijn kwetsbaar, zegt Al Galidi. "Ik kende indertijd een knappe, jonge asielzoekster, die slim, hoopvol en ambitieus was. Haar zogenaamde vriend kwam gewoon langs in het centrum. Later zag ik haar achter het raam op de Wallen. Asielzoekerscentra zijn voor jonge vrouwen geen veilige plek."
Dure kleding Een Russische vluchteling die in een asielzoekerscentrum in Noord-Nederland zat, vertelt anoniem tegen Opzij. "Ik zag daar meisjes uit straatarme Afrikaanse landen uit het azc ver­dwijnen. Ze kwamen alleen terug voor de verplichte melding en droegen dure kleding. Wij wisten dan wel hoe laat het was. Natuurlijk kan het zijn dat zo’n meisje bij familie is gaan wonen, maar hoe groot is de kans dat die zulke dure kleren voor haar koopt?"
Verstandelijke beperking De prostitutiepraktijken vonden ook binnen het centrum plaats, zegt ze. "Voor snelle, goedkope seks konden mannen bij een Oost-Europese met een verstandelijke beperking terecht. Zij rekende 5 euro. Ze was kwetsbaar en die mannen maakten daar misbruik van."
Ineke van Winden van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel maakt zich ernstig zorgen. "Dit zijn vrouwen zonder inkomen, maar sommige hebben wel hoge schulden bij mensensmokkelaars. De noodzaak om aan geld te komen maakt hen een makkelijke prooi voor pooiers."