Hoogleraar: Deeltjes hoestbui na een kwartier nog steeds in een lift aanwezig

Samenleving
door anp
zondag, 28 juni 2020 om 19:41
000 1pl2vi
"Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo'n twee minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn." Dat stelt Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen, in het tv-programma EenVandaag.
Bonn is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en adviseert niet in een lift te stappen maar de trap te nemen, als dat mogelijk is. "Een ziekenhuislift waarin coronapatiënten worden vervoerd, daar zou ik al helemaal niet in gaan staan."
Gezondheidsinstituut RIVM onderschrijft volgens hem dat de risicodruppeltjes tot besmetting leiden, maar heeft het beleid daar niet op aangepast. "Dat vind ik raar, juist omdat het RIVM als uitgangspunt 'Better save than sorry' hanteert. Door zangkoren, carnaval, kerkdiensten en après-ski zijn toch een heleboel besmettingen geweest."
De wetenschapper adviseert ook ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten voor de broodnodige ventilatie. "Als de ramen op je werkplek open kunnen tenminste."