Inschrijving nieuwe leden studentencorps opgeschort na ophef

Samenleving
door anp
dinsdag, 26 juli 2022 om 16:06
inschrijving nieuwe leden studentencorps opgeschort na ophef1658844597
De inschrijving voor aspirant-leden van het Amsterdamse studentencorps is tot nader order opgeschort vanwege ophef over vrouwonvriendelijke speeches tijdens het lustrumdiner. Dat schrijft Heleen Vos, voorzitter van A.S.C./A.V.S.V. De procedure hiervoor zou woensdag beginnen.
"De Senaat van het A.S.C./A.V.S.V. vindt het belangrijk dat in de komende tijd alle tijd en energie wordt besteed aan goed onderzoek naar en een adequate reactie op deze gebeurtenissen", aldus de voorzitter.
Ze meldt verder dat mannelijke studenten die zich vrouwonvriendelijk hebben uitgelaten tijdens het lustrumdiner afgelopen zondag hun functie binnen de studentenvereniging hebben opgezegd. De vier sprekers hebben excuses gemaakt en zullen ze die ook nog persoonlijk aanbieden aan leden tijdens een bijeenkomst op de sociëteit, schrijft Vos. Drie van de vier hadden een functie bij de vereniging. Twee waren er lid van de commissie die zich bezighoudt met de kennismakingstijd, de derde zat in het dagelijks bestuur van het corps.
Tijdens het diner zou naar vrouwen zijn verwezen als "sperma-emmers" en zij zouden "niks en niks meer zijn dan een hoer". Mannen zouden "de nekken van vrouwen breken, om hun lul erin te steken". De studentenvereniging kondigde maandag al een onderzoek aan naar deze uitlatingen.