Irak meldt inname IS-bolwerk in Ramadi

Samenleving
door anp
zondag, 27 december 2015 om 17:24
irak meldt inname is bolwerk in ramadi1451233692
Iraakse troepen hebben zondag het overheidscomplex in het centrum van Ramadi ingenomen. Daarmee is de terreurgroep Islamitische Staat in deze Iraakse stad verslagen, meldde een woordvoerder van de strijdkrachten van Irak.
Het complex gold als het laatste bolwerk van IS in de provinciehoofdstad, gelegen op ongeveer 100 kilometer ten westen van Bagdad. Het offensief tegen de extremisten begon dinsdag. Islamitische Staat, veroverde de stad afgelopen voorjaar.
,,We hebben het complex volledig onder controle'', zei de legerwoordvoerder. Volgens hem is er niets dat nog duidt op op de aanwezigheid van de tegenstander.
Overwinningen
De herovering van Ramadi zou één van de belangrijkste overwinningen voor de Iraakse strijdkrachten zijn sinds Islamitische Staat in 2014 een derde deel van het land in handen kreeg.
De Iraakse regering heeft steeds gezegd dat na de herovering van Ramadi, de strijd zal worden verlegd naar Mosul, in het noorden van het land. Mosul is de grootste stad die in handen is van IS.
De Amerikaanse luchtmacht ondersteunt de opmars van het regeringsleger met uitgebreide luchtaanvallen op stellingen van de extremisten.