Is Brahma Kumaris een sekte?

Samenleving
zaterdag, 23 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Brahma Kumaris Spirituele Academie (BKSA) is sinds 1981 actief in Nederland als een 'non-profit organisatie'. Ze hebben in 12 steden studie- en meditatiecentra opgericht: Amsterdam, Alkmaar, Almere, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Hilversum, Middelburg, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.
De BKSA is gelieerd aan de Brahma Kumaris World Spiritual University, een door vrouwen geleid spiritueel opleidingsinstituut met meer dan 8500 afdelingen in 110 landen. Omdat het geen erkende universiteit is, mag het in Nederland niet zo heten, vandaar dat het hier 'academie' heet. De cursussen en andere activiteiten zijn 'gratis', behalve dat de studenten betalen voor de onkosten voor programma’s, huur of hypotheek van het centrum en de vliegtickets om bepaalde senioren met soms 2 assistenten over te laten komen voor een seminar. Ook zijn 'vrijwillige' donaties altijd welkom.
Het zijn geen hindoes en ze onderwijzen de originele Raja Yoga niet, zoals ze beweren. In plaats daarvan gebruiken ze de taal van die tradities, die van de 'New Age' en 'persoonlijke groei'-bewegingen met toevoeging van hun eigen elementen om nieuwe aanhangers te werven. Hun ware overtuigingen en de 'valse historie' houden ze geheim voor nieuwkomers om die stap voor stap de groep in te trekken.
Centraal in Brahma Kumaris overtuigingen is dat 7 miljard mensen moeten sterven tijdens een op handen zijnde en wenselijk 'Einde der Tijden' dat zij 'Destruction' noemen. Daarnaast zullen 900.000 van hun trouwe volgelingen een hemel op aarde erven. Een hoge status in die hemel kan bereikt worden door het doneren van geld, goederen, gratis arbeid en onvoorwaardelijke mentale onderwerping aan de leiders die de wereld zullen regeren. Alle continenten behalve India waar de BKWSU gaat regeren, zullen zinken onder de oceanen. Dit wordt aangeduid als 'The Knowledge'.
Alleen Brahma Kumaris volgelingen zijn de ware engelen van God en alle andere religies zijn het pad van de onwetendheid, duivels, onrein en bewerkstelligen de ondergang van de mensheid. Volgelingen worden aangemoedigd om met alles en iedereen te breken zich zoveel mogelijk in een 'lichaamsloze' staat te begeven en elke interactie met andere mensen zo kort mogelijk te houden.
Als de meditaties uiteindelijk tot totale uitputting, fysieke en mentale pijn of een psychose leiden, dan komt dat door niet voldoende mediteren, een negatief karma, invloed van anderen of het niet herkennen van de 'vader'. Zou dat leiden tot zelfdoding dan wordt beweerd dat de persoon al langere tijd psychische problemen had. Beschuldigingen van seksueel misbruik worden ontkend.
Voor wie nog niet overtuigd is dat Brahma Kumaris een sekte is: