Juist coronapatiënten met milde klachten lijken minder goed te herstellen

Samenleving
donderdag, 16 juli 2020 om 11:42
welingelichtekringen header 1
Coronapatiënten die niet naar het ziekenhuis hoefden, lijken moeizamer te herstellen dan mensen die wel moesten worden opgenomen. Dat stellen longartsen in een enquête.
"We zijn verrast door het hoge aantal ex-covid-19-patiënten dat nu met klachten bij ons komt", vertelt Leon van den Toorn, voorzitter van de longartsenvereniging, tegen de NOS. Een behoorlijke groep blijft kampen met ademhalingsproblemen en vermoeidheid, terwijl ze op het eerste gezicht snel herstelden.
"We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto's vrij gering zijn", zegt Van der Toorn. "Mogelijk wordt het afweersysteem bij een 'mild' ziekteverloop minder aangezwengeld, waardoor er minder antistoffen vrijkomen en het herstel dus trager is."
Marjolein Borsboom is een van de patiënten, die maar langzaam geneest. "Ik ben in maart positief getest en vier maanden verder ben ik nog steeds aan het herstellen." Na de eerste paar weken voelde ze zich beter om daarna een terugval te krijgen.
"Vanaf toen ben ik eigenlijk niet meer hersteld", vertelt Borsboom. "Ik heb nog steeds last van mijn luchtwegen, ben ontzettend vermoeid en kan nog steeds niet volledig werken. Na een aantal uur inspanning ben ik extreem moe."
Bron(nen): NOS