Legers VS en Rusland in gesprek over Syrië

Samenleving
door anp
donderdag, 01 oktober 2015 om 3:00
legers vs en rusland in gesprek over syrie1443661992
Militairen van de Verenigde Staten en Rusland gaan zo snel mogelijk in gesprek met elkaar over de luchtaanvallen op doelen in Syrië. Voorkomen moet worden dat de landen per ongeluk met elkaar in botsing komen bij hun wederzijdse strijd in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlande Zaken John Kerry laten weten.
Kerry kwam met die aankondiging na een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Aanleiding waren Russische luchtaanvallen woensdag op doelen in een bergachtige streek in Syrië. Daarbij werden volgens het ministerie van Defensie in Moskou onder meer een commandopost en operatiecentra van IS vernietigd. Volgens de VS zijn die gevaarlijk omdat er vooraf geen gesprekken zijn geweest over het coördineren van die aanvallen. De gesprekken tussen de legers van beide landen vinden wellicht al donderdag plaats, aldus Kerry.
Washington voert een internationale coalitie aan tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). De VS geven ook steun aan rebellen in Syrië. De coalitie voert al sinds september 2014 luchtaanvallen uit boven Irak en Syrië.
Nederland is onderdeel van de coalitie, maar doet niet mee aan aanvallen op Syrisch grondgebied omdat dat land daar niet om heeft gevraagd. De Syrische leider Assad heeft Rusland om militaire hulp in de strijd tegen terroristen gevraagd.