Lekker op vakantie in Irak

Samenleving
door Admin
zaterdag, 21 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de International Herald Tribune komen vandaag mensen aan het woord die voor hun plezier door Irak hebben gereisd. Het gaat om overwegend oudere toeristen die al veel landen bezocht hebben en dan wil je vroeg of laat ook wel eens in Irak kijken. De Trib noemt ze adventure traveler, mensen met een voorkeur voor gevaarlijke bestemmingen.
De rondreis van zeventien dagen begon in Bagdad en het was de eerste toeristische trip door het land sinds 2003. De gids was een Engelsman van zeventig jaar. Aanvankelijk had het Iraakse ministerie van toerisme nog wat militairen mee op pad willen sturen, maar daarvoor werd vriendelijk bedankt. Het gezelschap reed gewoon in een minibusje door het land, nagenoeg onbeveiligd.
De reis ging langs Babylon, Basra, Ur en langs shiitische heilige plaatsen als Karbala en Najaf, stadjes waar nog maar kort geleden niemand levend vandaan zou zijn gekomen. Menige toerist liep op die plekken rond op sokken en sandalen. Soms hoorden ze in de verte een explosie, maar voor de rest was het rustig.
De conclusie dat de surge heeft gewerkt, leek de reizigers dan ook gerechtvaardigd Overigens had niemand een reis- en ongevallenverzekering kunnen afsluiten. En ook waren alle deelnemers aan deze rondreis single.