Live meekijken met borstreconstructies

Samenleving
door anp
woensdag, 01 oktober 2014 om 3:22
live meekijken met borstreconstructies1412126663
Zeven ziekenhuizen zenden woensdag live een operatie uit waarbij de borst van een borstkankerpatiënte gereconstrueerd wordt. Dat doen ze in het kader van de borstkankermaand, die elk jaar in oktober plaatsvindt. Sommige deelnemende ziekenhuizen laten geïnteresseerden meekijken via livestreams, anderen organiseren een bijeenkomst in het ziekenhuis zelf en laten de operatie daar op een groot scherm zien.
Plastisch chirurgen willen met deze actie aandacht vragen voor het belang van borstreconstructies na borstkanker. Volgens de chirurgen gebeurt dat nog slechts bij 15 procent van de vrouwen, terwijl de reconstructie van de borst juist kan bijdragen aan het herstel van de vrouwen. De psychologische, sociale en seksuele nadelen die samenhangen met het verlies van een borst worden volgens de plastisch chirurgen kleiner als de borst gereconstrueerd wordt.
Tijdens de borstkankermaand wordt -naast de live borstreconstructies- heel wat georganiseerd om aandacht te vragen voor borstkanker: onder meer wandelingen, fietstochten, dansworkshops en verwendagen.