Londense paar beschuldigd van moord op geadopteerde zoon voor verzekeringsgeld

Samenleving
woensdag, 16 oktober 2019 om 18:48
108624280 20190712india gujarat keshoddubbalmurdercase filefootages 11gopalsejani victimjunagadh
Een in Londen woonachtig koppel wordt verdacht van het opdrachtgeven van de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.
Tot nu toe heeft Groot-Brittannië uitleveringsverzoeken afgewezen op grond van mensenrechten. Wat de precieze gronden zijn, is niet duidelijk. De Indiase regering heeft vandaag echter toestemming gekregen om in beroep te gaan tegen de beslissing. Er bestaat dus een kans dat de ouders op termijn alsnog in India berecht worden en daar een levenslange celstraf riskeren.
Het dramatische familieverhaal houdt zowel India als Engeland al ruim twee jaar in de greep. De man en vrouw uit de Londense wijk Hanwell reisden in 2017 af naar Keshod, een stadje vlakbij de westkust van India, met als doel een weeskind te adopteren. Het paar liet een advertentie in een lokale krant plaatsen waarin ze zeiden dat ze een kansarm kind een beter leven wilden geven in Londen. Ze kwamen al snel in aanraking met Gopal, een boerenjongen die bij zijn oudere zus en haar echtgenoot in huis woonde. Zij traden op als voogd.
Uit onderzoek blijkt dat de ouders vlak na de adoptie een verzekering hadden afgesloten die hen in geval van Gopals overlijden 150.000 pond (circa 173.000 euro) zou opleveren. Ze betaalden hiervoor een premie van vijftienduizend pond, volgens India met de wetenschap dat ze hiervoor op termijn het tienvoudige zouden krijgen.
Het echtpaar keerde op een gegeven moment terug naar Londen, maar namen Gopal niet mee. Die bleef in India terwijl er visumpapieren voor hem werden geregeld.
Voet op Britse bodem zou de jongen nooit zetten. Op 8 februari 2017, een paar dagen na het afsluiten van de verzekering, werd hij door twee motorrijders ontvoerd, neergestoken en voor dood achtergelaten. Zijn zwager werd ook aangevallen toen hij de jongen probeerde te verdedigen. Beide slachtoffers overleden later die maand aan hun verwondingen in het ziekenhuis. De politie arresteerde een verdachte, die tijdens het verhoor opbiechtte dat hij een vriend van het Britse paar was en als student in Londen tijd met hen had doorgebracht.
Na een verzoek van de plaatselijke autoriteiten werd het Britse koppel in de zomer van 2017 opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moorden. Ze worden verdacht van zes strafbare feiten, waaronder ontvoering en het beramen van een moordaanslag. De strafzaak tegen de twee loopt nog altijd, maar India ziet ze liever in eigen land berecht worden en heeft daarvoor nu een verzoek uitstaan. Dat wordt naar verwachting begin volgend jaar behandeld.
Het verdachte echtpaar is op borgtocht vrij in afwachting van de strafzaak. Ze ontkennen alle aantijgingen. De Indiase autoriteiten vinden dat er voldoende bewijs is en verzekeren hun uiterste best te doen het tweetal naar India te krijgen.
Bron(nen): BBC