Maisbrood Jumbo 'meest misleidende' product

Samenleving
door anp
vrijdag, 15 december 2017 om 8:31
maisbrood jumbo meest misleidende product1513324086
Het Jumbo Goudeerlijk boerenmaisbrood is gekozen tot het 'Gouden Windei', het meest misleidende product van 2017. Dat meldt voedselwaakhond foodwatch vrijdag. Het zelfbenoemde 'goudeerlijke’ maisbrood is door Jumbo gebakken zónder maismeel.
Van de 15.000 mensen die aan de publieksverkiezing hebben meegedaan, stemde 31 procent voor dit brood van Jumbo. Volgens foodwatch heeft het brood alleen wat maisstukjes ter decoratie. Het maisachtig geel kleurtje komt door de toevoeging van de specerij kurkuma.
Tweede in de windei-verkiezing (21 procent van de stemmen) is de kalfsleverworst zonder kalfslever van Aldi geworden. Unilever staat met zijn Conimex Ketjap manis gold op de derde plek. Volgens de consumentenorganisatie is dit ,,gewoon schenkstroop met ketjapsmaak''. Ook fabrikant Innocent met het drankje 'Superjuice Framboos & kers' en 'Muesli vezelrijk’ van Albert Heijn kregen veel stemmen.
Aangepast
Inmiddels hebben veel fabrikanten laten weten dat de producten aangepast zijn of nog worden aangepast.
Het is de achtste keer dat het Gouden Windei is toegekend. Foodwatch hoopt ermee te bereiken dat de overheid strengere regels maakt voor bedrijven die voedsel maken en verkopen. In 2016 ging Healthy People Blauwe bosbes en framboos er met de prijs vandoor.