Malala: angst voor terreur erger dan oorlog

Samenleving
door anp
zaterdag, 24 mei 2014 om 13:21
malala angst voor terreur erger dan oorlog1400930886
,,Voor mij is vrede niet alleen dat er geen oorlog is, maar vooral dat er geen angst is." Dat zei de Pakistaanse Malala Yousafzai zaterdag in Middelburg bij de uitreiking van de prestigieuze Four Freedoms Awards. Ze noemde de angst voor terrorisme ,,erger dan de vrees voor een traditionele oorlog. Je weet niet wanneer jij of je familie op de korrel worden genomen. De dood achtervolgt je als een schaduw."
De nu 16-jarige Pakistaanse werd wereldnieuws toen ze in 2012 door de Taliban in haar hoofd werd geschoten, vanwege haar openlijke strijd voor meisjes om naar school te mogen. Ze overleefde de aanslag en werd in Groot-Brittannië behandeld. ,,Ik had destijds twee keuzes: zwijgen en vermoord worden, of mijn mond opendoen en dan vermoord worden."
Malala kreeg in Middelburg de prijs voor vrijwaring van vrees uit handen van de Zeeuwse popgroep Bløf. De band speelde het nummer 'Een manier om thuis te komen' voor haar.
Fundamentele vrijheden
De Four Freedoms Awards zijn genoemd naar vier fundamentele vrijheden van de mens die de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt noemde in een historische toespraak in 1941: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees.
De onderscheiding voor vrijheid van meningsuiting ging naar de Afghaanse Maryam Durani, een voorvechtster van rechten voor vrouwen en meisjes. De Jordaanse prins El Hassan bin Talal kreeg de prijs voor vrijheid van godsdienst, voor het bevorderen van dialoog tussen christenen, joden en moslims. De vierde onderscheiding, die voor vrijwaring van gebrek, werd uitgereikt aan de Somalische mensenrechtenactiviste en arts Hawa Abdi Diblaawe.