127 doden bij voetbalrellen in Indonesië

Samenleving
door anp
zondag, 02 oktober 2022 om 3:19
anp 455637223
Bij voetbalrellen in de Indonesische stad Malang, in de provincie Oost-Java, zijn zaterdag zeker 127 mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn ook twee politieagenten. Volgens de autoriteiten worden circa 180 mensen in ziekenhuizen behandeld.
De rellen ontstonden na afloop van een wedstrijd tussen de clubs Arema FC uit Malang en Persebaya Surabaya, uit Soerabaja. Na afloop van de wedstrijd, die de club uit Malang met 2-3 verloor, bestormden duizenden supporters van beide teams het veld. De politie zette traangas in om de fans te verdrijven. Volgens de politie kwamen 34 mensen om in het gedrang op het veld. De anderen overleden later in ziekenhuizen. De meeste zouden zijn gestorven door zuurstofgebrek.
Nieuwssite tvOne toonde beelden waarop te zien is dat tientallen mensen in ziekenhuizen op hulp wachten. Ook zijn er beelden van brandschade op de tribunes en het veld van het stadion in Malang.
Arema en Persebaya Surabaya spelen in de hoogste divisie van het Indonesische voetbal, de Liga 1, en gelden als aartsrivalen. Alle wedstrijden in de divisie zijn voor een week stilgelegd en de nationale voetbalbond PSSI heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar wat zich precies heeft afgespeeld.
Minister van Sport Zainudin Amali zei strengere veiligheidsregels te willen rond voetbalwedstrijden en de mogelijkheid te bestuderen om wedstrijden zonder publiek te laten spelen. De politie in Oost-Java zei voorafgaand aan de wedstrijd van zaterdag geadviseerd te hebben dat alleen supporters van de thuisclub zouden worden toegelaten. Dit wegens de grote rivaliteit tussen de twee clubs. Waarom dat advies niet is opgevolgd is niet bekend.