'Meeste nepnieuws komt uit Nederland'

Samenleving
door anp
donderdag, 23 mei 2019 om 6:12
102519187 m
"Het meeste nepnieuws dat Nederlanders online tegenkomen komt uit eigen land." Dat zegt Peter Burger, onderzoeker aan de Universiteit Leiden in dagblad Trouw.
Uit het onderzoek komt dat het vooral gaat om video’s en foto’s waarvan de beschrijving niet klopt. "Ze zijn bijvoorbeeld veel ouder dan wordt vermeld of op een hele andere plaats gemaakt." Volgens Burger zijn foto’s en video’s een populaire vorm van desinformatie omdat ze een beroep doen op onze emoties.
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste desinformatie wordt verspreid door extreemrechtse activisten die op sociale media iemand anders lijken dan ze werkelijk zijn.
Factchecking
Samen met studenten van de Universiteit Leiden is Burger in aanloop naar de Europese verkiezingen een onafhankelijk factcheckingproject begonnen.
"Factcheckers willen niet betaald worden door de Europese Unie, uit vrees hun onafhankelijkheid te verliezen. Wij hebben onze eigen organisatie en per mail spreek ik collega’s in Italië en Frankrijk. We kunnen niet alles controleren en kijken daarom vooral naar nieuws en uitspraken van politici", zegt Burger in de krant.