Mexico biedt migranten werkvergunning aan

Samenleving
door anp
zaterdag, 27 oktober 2018 om 2:14
mexico biedt migranten werkvergunning aan1540599624
PIJIJIAPAN (ANP) - De migranten die vanuit Honduras zijn vertrokken richting de Amerikaanse grens, kunnen in Mexico tijdelijke identiteitspapieren en werkvergunningen krijgen. Daarvoor moeten ze wel in Mexico asiel aanvragen en in de zuidelijke staten Chiapas en Oaxaca blijven, meldt de BBC.
Dat aanbod heeft de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto vrijdag gedaan, nadat de Amerikaanse president Donald Trump eerder deze week dreigde financiële hulp aan Midden-Amerikaanse landen te verminderen. Trump wil voorkomen dat de migrantenkaravaan de Verenigde Staten bereikt. Zo wil hij ook troepen naar de grens met Mexico sturen.
De regeling 'Estas en tu casa' (Je bent thuis), zoals Peña Nieto die noemt, voorziet ook in medische zorg en educatie voor asielaanvragers. ,,Dit plan is alleen bedoeld voor diegenen die voldoen aan de Mexicaanse wetgeving, en het is een eerste stap naar een permanente oplossing voor degenen aan wie de vluchtelingenstatus in Mexico wordt toegekend'', aldus de president die volgende maand wordt opgevolgd.