'Minions ongezondste kinderhelden'

Samenleving
door anp
dinsdag, 11 oktober 2016 om 7:09
minions ongezondste kinderhelden1476162775
De Minions zijn de ongezondste kinderhelden, als het gaat om reclamemaken voor koekjes, zoete drankjes, ijs en snoepgoed. De gele animatiewezentjes prijzen in totaal vijftien ongezonde producten aan, concludeert consumentenorganisatie foodwatch dinsdag in een onderzoek.
Frozen (Walt Disney) staat op de tweede plek (elf ongezonde producten), gevolgd door Buurman en Buurman en de animatiefilm Huisdiergeheimen ( beiden zes). Ook Sesamstraat, de Ninja Turtles en de Smurfen prijzen relatief veel ongezonde producten aan.
Foodwatch nam in totaal meer dan honderd producten onder de loep, waarvoor reclame wordt gemaakt door kinderidolen. Daarvan bleken er slechts drie gezond te zijn. De organisatie hanteerde daarbij de criteria voor kindermarketing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Foodwatch pleit er al langer voor dat de overheid ongezonde kindermarketing aan banden legt. Zelfregulering van de voedingsindustrie faalt volgens de organisatie. ,,Hoewel de voedingsindustrie afgelopen jaar via de Reclame Code regels heeft opgesteld rond kindermarketing, is kindermarketing op de productverpakkingen expliciet uitgesloten van enige beperking. Van deze ruimte maken fabrikanten flink gebruik door kinderhelden hun ongezonde waren aan te laten prijzen.''
Een op de acht kinderen in Nederland is te dik. Zij hebben meer kans op gezondheidsproblemen.