Minister: begroting justitie niet nóg hoger

Samenleving
door anp
donderdag, 26 november 2015 om 12:14
minister begroting justitie niet nog hoger1448537286
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil zijn begroting voor 2016 niet nog verder verhogen. Het kabinet besloot vorige week jaarlijks 250 miljoen euro extra toe te voegen aan het budget voor de politie en justitiesector, maar de oppositie vindt dat niet genoeg.
Van der Steur zei donderdag in het debat over zijn begroting dat hij denkt dat het wel voldoende is. Als er toch nog knelpunten zijn, zal hij zich ,,strijdvaardig'' opstellen om dat op te lossen in het voorjaar. ,,Ik zal alles doen, maar ik kan het niet alleen'', aldus Van der Steur. Hij doelde op hulp van andere ministers.
SP, PVV, D66 en CDA denken dat het geld vooral gaat naar het dichten van de gaten die zijn geslagen door jarenlange bezuinigingen. Maar volgens Van der Steur gaat het geld wel degelijk naar zaken die de hele Kamer belangrijk vindt.
Kleine aanvaring
De oppositie vreest ook dat veel geld nog zal opgaan aan de nieuwe cao voor de politie, die nog steeds niet afgesloten is. Ook dit zal in het voorjaar blijken, zei de minister.
De steun van de oppositie is nodig, omdat de VVD-PvdA-coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Als de begroting daar wordt verworpen, geldt de oude begroting en kunnen dus ook de nieuwe maatregelen niet worden genomen, waarschuwde de minister.
Het debat begon nogal kriegelig. Zo kwam het tot een kleine aanvaring tussen Van der Steur en Lilian Helder van de PVV. ,,De PVV heeft al gezegd hoe dan ook tegen te stemmen. Het debat met mevrouw Helder heeft niet zoveel zin'', aldus Van der Steur.