NAVO scherp over 'beslissende' hulp China aan oorlog in Oekraïne

Samenleving
door anp
donderdag, 11 juli 2024 om 1:24
anp110724008 1
WASHINGTON (ANP) - Chinese hulp zorgt ervoor dat Rusland de oorlog tegen Oekraïne kan voortzetten, stelt de NAVO. China moet daarmee stoppen, anders zal dat "zijn belangen en reputatie schaden", waarschuwen de NAVO-leiders op hun top in Washington.
Het nauwe bondgenootschap tussen Moskou en Beijing en de levering van goederen die Rusland kan gebruiken voor de oorlog, maken China volgens de 32 NAVO-landen tot een "beslissende mogelijkmaker" van de oorlog. Door de Chinese hulp zou Rusland ook een groter gevaar vormen voor zijn buurlanden die deel uitmaken van de NAVO.
De NAVO slaat de laatste jaren een steeds hardere toon aan tegen China, waar de opkomende grootmacht vijf jaar geleden nog haast buiten beschouwing werd gelaten. De Verenigde Staten, met wie de NAVO staat of valt, dringen daarop sterk aan. Ze zien China als grootste rivaal en willen meer steun van hun Europese bondgenoten. Die zouden ook meer zichzelf moeten kunnen verdedigen, zodat de VS hun aandacht naar China kunnen verleggen.