Niets gaat boven schrijven met de hand

Samenleving
zaterdag, 04 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Schrijven met de hand is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, de fijne motoriek en cognitieve vaardigheden. Verschillende studies tonen aan dat schrijven met de hand beter is voor kinderen. Zo gaat schrijven met de hand sneller dan typen en krijgen kinderen ook meer ideeën bij het schrijven dan bij het typen. De handbewegingen die nodig zijn om te schrijven, activeren de hersengebieden die verband houden met taal, denken en het kortetermijngeheugen.
Vergeten hoe te schrijven of karakters te vormen is een fenomeen dat in alle landen en culturen voorkomt. In China wordt ervan uitgegaan dat wie niet met de hand kan schrijven, een deel van de cultuur vergeet. Ook wordt gewezen op de link tussen schrijven en lezen: vergeten we hoe te schrijven, dan gaat ook onze leesvaardigheid erop achteruit.
Hoewel computers, smartphones en de iPads de boosdoeners lijken, kunnen ze ook helpen om het probleem tegen te gaan. Hoe? Door de digitale letters om te zetten in handschrift of door applicaties die handschrift aanmoedigen.