Nikewinkel gesloten: New York geteisterd door bedwantsen

Samenleving
zondag, 19 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
New York is in de ban van de bed bug (bedwants). Het akelige insect leeft in en rond het bed, en voedt zich met bloed: hij prikt met zijn steeksnuit door de huid en zuigt zich vol. In de VS is de bedwants al een tijd aan zijn opmars bezig, vooral in de grote steden, maar vorige maand werd bekend dat New York het ergst geteisterd wordt. Het waren aanvankelijk particulieren en hotels die werden geplaagd door de bedwantsen, maar recent ook ziekenhuizen, bedrijven, instellingen en theaters. Het vlaggenschip van Nike, de winkel op de 57ste straat moest vandaag de deuren wegens de parasietenplaag sluiten. De Google kantoren op 9th avenue bleken onlangs besmet, twee Abercrombie & Fitch kledingzaken moesten dicht nadat het personeel over bedwantsbeten had geklaagd. Ook het Empire State building, een theater aan Times Square en Time Warner's hoofdkwartier hebben bedbug problemen.
De bedbug is niet alleen eng en naar, maar ook notoir moeilijk te bestrijden. De wants is een goede overlever die maanden zonder voedsel kan. Door het afgeplatte lichaam kan hij zich in de smalste spleten wurmen. Het enige positieve wat over het beestje gezegd kan worden is dat het geen ziekte overbrengt: Zuid-Afrikaanse onderzoekers hebben wantsen zelfs met AIDS geïnfecteerd, maar het virus stierf.
Waarom de wants na 40 jaar vrijwel uitgestorven te zijn, zijn herintrede maakt, weet geen wetenschapper. De beschuldigingen aan het adres van allerlei etnische groepen en historische gebeurtenissen (van de val van de Berlijnse muur, tot de Golfoorlog en de verspreiding van muskietennetten in Afrika) zijn allemaal ongefundeerd. Duidelijk is wel dat internationaal reizen de verspreiding faciliteert: de wantsen vliegen in de koffer mee terug naar huis (tip: zet in een hotel je koffer in de badkamer).