Noord-Korea reageert op oefening met raketten

Samenleving
door anpmaandag, 02 maart 2015 om 4:00
noord korea reageert op oefening met raketten1425265453
Noord-Korea heeft maandagochtend (lokale tijd) twee korteafstandsraketten afgevuurd. Dat meldt de minister van Defensie van buurland Zuid-Korea. De raketten kwamen 490 kilometer verderop in de Japanse zee terecht.
Het lijkt erop dat het communistische land met de raketten reageert op de aangekondigde gezamenlijke militaire oefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten die deze week start. Noord-Korea dreigde al eerder met een aanval als die oefening door zou gaan. Volgens het regime van leider Kim Jong-un oefenen de landen ter voorbereiding om Noord-Korea binnen te vallen.
Begin februari vuurde het land vijf raketten af in zee. De laatste tijd schieten ze alleen nog korteafstandsraketten af, omdat de Verenigde Naties het land heeft verboden om raketten op lange afstand te lanceren.
Ook Japan reageert op de raketaanval. Het ministerie van premier Shinzo Abe zegt op Twitter dat de diplomatieke druk op Noord-Korea om het atoomwapenprogramma te staken op niets lijken uit te lopen en het land blijft dreigen met een nieuwe nucleaire test.
Vorige maand liepen de gesprekken over dat atoomprogramma tussen Noord-Korea en onder andere de VS en Zuid-Korea niets uit. Noord-Korea wil niet meer met de VS om tafel, omdat president Barack Obama kritiek had geuit op de mensenrechten in het Aziatische land.