'Noord-Nederland vol rechts-extremisme'

Samenleving
woensdag, 23 november 2022 om 7:23
anp 440397567
In de noordelijke provincies van Nederland rukt extremisme dat zich tegen de overheid keert op, zegt en studie naar het fenomeen. Alle vijftien extremismegerelateerde incidenten vorig jaar in Noord-Nederland kwamen uit de hoek van de antioverheid- en extreemrechtse groepen.
„We zien de afgelopen jaren steeds meer incidenten die gerelateerd zijn aan antioverheidsgevoelens”, zegt onderzoeker Nanninga tegen NRC. Vooral de komst van windmolenparken, asielzoekerscentra en het stikstofdossier leidden tot regiospecifieke problemen die minder in de Randstad voorkomen. „Daardoor zien we een breed anti-Randstedelijk sentiment dat gesteund wordt door sterke gevoelens van maatschappelijk onbehagen”, zegt Nanninga. Noord-Nederland biedt dan ook een voedingsbodem voor antioverheidsextremisme, concluderen de onderzoekers.
De overheid heeft alleen maar oog voor jihadisme en links-terrorisme, terwijl het gevaar eerder van de andere kant lijkt te komen, denken de onderzoekers.
„Wij hebben het topje van de ijsberg onderzocht, maar de aanpak moet zich niet concentreren op het topje maar op de ijsberg”, zegt De Jonge. „Het bredere maatschappelijke ongenoegen en wantrouwen tegen de overheid zien we online veel terug in verschillende extremistische groeperingen.” En die gevoelens blijven niet hangen in afgebakende groepen. „We zien veel meer kruisbestuiving dan een paar jaar geleden, vooral online, zoals bijvoorbeeld extreem-rechts dat zich mag aansluiten bij de boerenprotesten.”
Bron(nen): NRC