'Familie Glazer zet Manchester United in de etalage'

Economie
woensdag, 23 november 2022 om 8:02
108214430 m
Te koop: de rijkste voetbalclub ter wereld.
De eigenaren van Manchester United, de Amerikaanse Glazer-familie, zijn van plan om de club te verkopen. Dat meldde Sky News dinsdagavond.
De Glazers zouden een advies van investeringsbankiers hebben overgenomen om tot een volledige of gedeeltelijke verkoop over te gaan. Een formele aankondiging laat niet lang op zich wachten, volgens Sky.
De supportersschare van United is blij. De supporters denken dat het de Glazers uitsluitend te doen is om geld. Ze organiseerden al diverse grootschalige protestacties tegen de Amerikanen, die vanwege hun impopulariteit al jaren niet meer gezien zijn op Old Trafford, het stadion van de club.
De onvrede komt voort uit de voorwaarden van de overname, schrijft het FD. De Glazers kochten de club in 2005 voor ruim £800 miljoen. Een derde kwam uit eigen portemonnee, de rest werd geleend van banken en hedgefondsen en belandde als schuld op de balans van Manchester United. Daarover moest de club in sommige gevallen meer dan 14% rente betalen.
De Glazers profiteerden desondanks van de club. In totaal verdiende de familie al zo'n £670 miljoen aan United, wat een rendement betekent van 150%. Dat geld kregen ze door de verkoop van aandelen, dividenduitkeringen en het nemen van zitting in de raad van commissarissen.
De club is nu meer dan 2 miljard waard.
Bron(nen): FD