Noordpool warmt veel sneller op

Samenleving
door anp
dinsdag, 13 december 2016 om 23:29
noordpool warmt veel sneller op1481669287
Het noordelijk poolgebied warmt veel sneller op dan de rest. Dit berichtte dinsdag een jaarrapport van de Amerikaanse Nationale Beleidsorganisatie voor Oceaan en Atmosfeer (NOAA). De opwarming op de Noordpool gaat twee keer zo snel als elders en heeft ingrijpende gevolgen.
De NOAA vergelijkt de temperaturen gemeten over oktober 2015 tot september 2016 met de gemiddelde uit de jaren 1981-2010. De poolonderzoeker van de NOAA, Jeremy Mathis, stelt dat de cijfers nu duidelijk aantonen dat de Noordpool inderdaad het zwaarst wordt getroffen door klimaatsveranderingen die een gevolg zijn van menselijk handelen. Hij noemde 2016 het meest extreme jaar voor de Noordpool dat hij ooit had meegemaakt.
Voor de kust van Groenland was de temperatuur van de oceaan bijvoorbeeld 9 graden hoger dan het gemiddelde over de jaren 1981-2010. Het wordt ook in de herfst en winter steeds warmer, wat verhindert dat ijs herstelt.
De stelling dat de mens de hand heeft in de opwarming van de aarde, vooral door de uitstoot van broeikasgassen, wordt afgewezen door velen die in januari in Washington de nieuwe regering vormen, inclusief president Donald Trump.