Barack Obama kon het in Kenia niet laten een grap te maken over zijn geboortebewijs

Samenleving
door anp
zondag, 26 juli 2015 om 4:04
obama drijft de spot met critici1437876746
De Amerikaanse president Barack Obama kon tijdens zijn bezoek aan Kenia de verleiding niet weerstaan te verwijzen naar een complottheorie over zijn afkomst. ,,Ik vermoed dat sommige critici thuis vermoeden dat ik hier ben om te zoeken naar mijn geboortecertificaat'', grapte de president volgens CNN tijdens een diner.
Het geboortecertificaat van de president speelde in de aanloop naar de verkiezingen van 2012 de hoofdrol in een politieke rel. Sommige Republikeinen suggereerden toen dat Obama, die een Keniaanse vader heeft, niet geboren zou zijn in de Verenigde Staten. Om de geruchten tegen te gaan maakte Obama uiteindelijk zijn geboorteakte openbaar.
Obama had zaterdag slecht nieuws voor aanhangers van de complottheorie over zijn afkomst: hij is niet in Kenia om zijn geboorteakte op te halen. De president liet al eerder blijken dat hij wel kan lachen om de geruchten over zijn afkomst. ,,Als ik niet van Amerika hield, zou ik niet vanuit Kenia hiernaartoe zijn verhuisd'', grapte hij eerder dit jaar.