Oefenduel België-Spanje afgelast om dreiging

Samenleving
door anp
dinsdag, 17 november 2015 om 1:22
oefenduel belgie spanje afgelast om dreiging1447721065
Het oefenduel tussen de voetballers van België en Spanje, dat voor dinsdagavond gepland stond in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, gaat niet door. Aanleiding is de dreiging van een aanslag na de aanslagen in Parijs, meldden Belgische media.
Volgens de krant Het Laatste Nieuws zijn er ,,sterke aanwijzingen" dat de nog voortvluchtige, vermoedelijke aanslagpleger Abdeslam Salah een aanslag wil plegen in België. Om die reden is het dreigingsniveau in heel België opgetrokken van twee naar drie. Dat is het een-na-hoogste niveau.
Volgens het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse in België, het zogeheten OCAD, is de dreiging van een aanslag 'mogelijk en waarschijnlijk'. Risico is er vooral bij grote sportieve en culturele evenementen waar veel mensen samenkomen, zoals een voetbalwedstrijd. Op advies van het OCAD is daarom besloten de vriendschappelijke voetbalwedstrijd af te lasten.
Eerder op maandag liet de Spaanse bondscoach Vincente del Bosque nog weten zich geen zorgen te maken over de veiligheid bij de wedstrijd. ,,Ik ben niet bang. We komen hier om te voetballen. Alles zal gaan zoals altijd", zei hij.