'Oekraïne kon ramp met MH17 niet voorzien'

Samenleving
door anp
donderdag, 15 oktober 2015 om 6:00
oekraine kon ramp met mh17 niet voorzien1444882571
De Oekraïense ambassadeur in Nederland, Olexander Horin, heeft zich verdedigd tegen kritiek dat zijn land in de aanloop naar de ramp met vlucht MH17 het luchtruim boven het onrustige oosten had moeten sluiten. ,,We wisten niet dat de separatisten wapens hadden met een bereik van tien kilometer hoogte'', stelt de diplomaat in een interview met De Telegraaf.
Horin wijst erop dat het luchtruim boven Syrië en Irak onlangs pas werd gesloten nadat was gewaarschuwd voor Russische kruisraketten. ,,Maar daarvoor was er ook oorlog. Werd het luchtruim toen gesloten voor commerciële vluchten? Nee'', aldus de ambassadeur.
Oekraïne had volgens Horin vlak voor het neerhalen van het passagierstoestel de vlieggrens voor de burgerluchtvaart verhoogd naar 9,7 kilometer. De diplomaat schaart zich achter de conclusies uit het MH17-rapport. Hij vindt dat de ramp laat zien dat nieuwe regels nodig zijn voor vliegen boven gebieden waar een zogeheten hybride oorlog aan de gang is.
,,Verder heeft iedereen de situatie verkeerd ingeschat door geen verband te leggen tussen het militair conflict en het gevaar voor de burgerluchtvaart'', aldus Horin. Hij wil zich niet uitlaten over de schuldvraag, al weet volgens hem iedereen al wie verantwoordelijk is voor de ramp. ,,Maar we moeten het officiële onderzoek afwachten.''