OM bevestigt: een Buk-raket uit Rusland

Samenleving
door anp
woensdag, 28 september 2016 om 13:42
om bevestigt een buk raket uit rusland1475063052
Vlucht MH17 is boven Oost-Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket afkomstig uit Rusland. Dat is met zekerheid vastgesteld, laat het Joint Investigation Team (JIT) woensdag weten tijdens de presentatie van de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van het vliegtuig.
De raketinstallatie kwam van Russisch grondgebied en is na het afvuren van de raket vanuit Oekraïens door pro-Russische rebellen gecontroleerd grondgebied weer teruggebracht naar Rusland. Dat zei Wilbert Paulissen, hoofd landelijke recherche, tijdens de presentatie.
Het onderzoek naar wie er verantwoordelijk is voor het afvuren van de raket, zal langer in beslag nemen.
Nabestaanden
De nabestaanden van de rampvlucht, waarbij alle inzittenden om het leven kwamen, zijn woensdagochtend in Nieuwegein geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders.
De vlucht van Malaysia Airlines vertrok twee jaar geleden vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne. Daar bevindt zich het oorlogsgebied waar pro-Russische rebellen strijden met het Oekraïense leger.