Omgekeerd racisme: blanken voelen zich meer gediscrimineerd

Samenleving
door Chantal Caesdonderdag, 26 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Blanken geloven dat zij in de plaats zijn gekomen van zwarten als belangrijkste slachtoffers van rassendiscriminatie in de VS. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tufts University School of Arts and Sciences en Harvard Business School. De resultaten laten zien dat de VS nog lang niet de 'post-raciale' maatschappij is, die door sommigen voorspeld werd na de verkiezing van Barack Obama.
De onderzoekers vroegen aan 208 zwarten en 209 blanken om op een schaal van 0 tot 10 aan te geven in hoeverre ze het doelwit waren van racisme in de jaren vijftig en in de afgelopen tien jaar. Zowel blanken als zwarten waren het erover eens dat het racisme gericht tegen de zwarten de afgelopen zestig jaar sterk is afgenomen, maar de blanken vinden dat zij er nu steeds vaker het slachtoffer van zijn. Blanken scoorden zelfs hoger qua ervaringen met racisme in de afgelopen tien jaar dan zwarten. Zwarten merkten echter niets van het omgekeerd racisme. Dat zijn verrassende bevindingen, zeker als je weet dat zwarten nog steeds een achterstand hebben op veel gebieden, zoals inkomen, huisvesting, gezondheid en werkgelegenheid.
Het gaat natuurlijk maar om een hele kleine steekproef, maar het omgekeerd racisme wordt op meer plekken gesignaleerd. Zo komen er bijvoorbeeld steeds meer klachten binnen hij het Hooggerechtshof over discriminatie van blanken.