Omikron is dominante virusvariant in België

Samenleving
door anpmaandag, 27 december 2021 om 14:05
omikron is dominante virusvariant in belgie1640610502
Omikron is nu in België de dominante variant van het coronavirus. Klinisch bioloog Emmanuel André van de Katholieke Universiteit Leuven meldt dat omikron goed is voor 60 procent van de besmettingen in het land, terwijl dat voor het weekend nog maar 41 procent was.
André verwacht dat het aantal infecties flink zal toenemen door de snelle opmars van omikron. De impact zal volgens hem enigszins beperkt blijven met veel boostervaccinaties en door het mogelijk minder ernstige ziekteverloop bij omikron, maar André waarschuwt ook voor een hoge werkdruk in de gezondheidszorg.
Voorlopige onderzoeksresultaten suggereren dat omikron besmettelijker is dan andere varianten van het coronavirus, maar minder vaak leidt tot ziekenhuisopnames. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe gevaarlijk de virusvariant werkelijk is. Veel landen hebben vanwege het stijgende aantal besmettingen door omikron al maatregelen genomen.
Experts in België waarschuwen al een tijd voor stijgende besmettingscijfers in eigen land door de opmars van omikron. Het aantal besmettingen is volgens de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano de afgelopen dagen gedaald, maar die cijfers zijn mogelijk vertekend door de kerstdagen. In België is 76 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, 35 procent heeft een boosterprik gehad.