Oppositie legt Zijlstra op de pijnbank

Samenleving
door anp
woensdag, 16 december 2015 om 16:09
oppositie legt zijlstra op de pijnbank1450278970
De oppositie legt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra op de pijnbank over een persbericht van het ministerie van Veiligheid en Justitie over de Teeven-deal. Ze roepen hem ter verantwoording over zijn partijgenoten Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff, die in maart betrokken waren bij het persbericht. Ze waren toen VVD-Kamerlid, kort erop werden ze zelf minister en staatssecretaris op genoemd departement.
Het bericht was een reactie op Nieuwsuur, dat op het punt stond te melden dat met de deal 4,7 miljoen gulden was gemoeid. De twee Kamerleden adviseerden het bedrag maar in het midden te laten. Volgens Zijlstra was dit juist om te voorkomen dat de toenmalige minister, mede-VVD'er Ivo Opstelten, de verkeerde informatie zou geven.
SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP zijn daar boos over. De ChristenUnie wees erop dat in het bericht stond dat de informatie van Nieuwsuur 'onjuist' was. Volgens Zijlstra gaven de Kamerleden echter advies en was het ministerie verantwoordelijk voor de inhoud.
SP-leider Emile Roemer: ,,Kamerleden moeten zorgen dat de waarheid naar de Kamer gaat. Volksvertegenwoordigers zijn er om het kabinet te controleren.''