Donderdag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat de oversterfte in 24 onderzochte Europese landen in totaal 159.000 bedraagt. Dat is 9 procent meer dan het aantal gemelde coronadoden in deze landen.
Het oversterftecijfer betekent dat er 159.000 mensen meer zijn overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 ligt op 146.000 mensen. Van die 159.000 overledenen waren er 143.000 boven de 65 jaar, maar vooral in Engeland was ook de sterfte bij mensen onder de 65 fors hoger dan normaal.
Wat verder opvalt aan de cijfers is dat in veel landen de oversterfte best goed overeenkomt met de officiële aantallen coronadoden. België is zelfs overijverig geweest. Het land noteerde tijdens de hele crisis het hoogste sterftecijfer per 100.000 inwoners van Europa. Experts verklaarden dit eerder al door de zeer nauwkeurige werkwijze vergeleken met bijvoorbeeld Nederland.
Dat blijkt ook zo te zijn. Wie naar de oversterfte kijkt, ziet dat er in Nederland veel meer mensen zijn overleden aan Covid-19 dan in België. Kijk je naar de officiële meldingen van het RIVM dan zou je denken dat de situatie in ons land minder ernstig is dan bij de zuiderburen.
Nederland meldde op 17 mei namelijk 5.660 doden als gevolg van het nieuwe coronavirus. In België stond de teller op 8.258. De oversterfte lag op die datum in Nederland echter op 9.405 en in België op 7.814, zo laat een grafiek in The Economist zien.
In Nederland wordt dus maar ongeveer 60 procent van de oversterfte verklaard door de officiële coronacijfers, terwijl dat percentage in België boven de 100 procent ligt. De meeste landen zijn trouwens beter in tellen dan Nederland. Alleen in Italië, Oostenrijk en enkele steden zitten de cijfers zo naast de werkelijkheid.
Bron(nen): The Economist De Volkskrant