Poch vrijgesproken. 8 jaar onschuldig vast

Samenleving
door anpwoensdag, 29 november 2017 om 22:59
poch vrijgesproken van rol bij dodenvluchten1511993523
De Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch is woensdag vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens het juntabewind in Argentinië (1976-1983). Een federale rechtbank in Buenos Aires kwam tot die uitspraak. Aanklagers hadden levenslang tegen de ex-Transaviapiloot geëist.
De zitting van de rechtbank begon met circa twee uur vertraging. Ook tegen ruim vijftig anderen die waren aangeklaagd voor oorlogsmisdaden tijdens de Argentijnse dictatuur werd vonnis gesproken.
Poch werd ervan verdacht dat hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig vluchten uitvoerde waarbij tegenstanders van de toenmalige dictatuur vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid. Dat gebeurde vanuit de marineschool (ESMA) in Buenos Aires.
Onschuldig
Poch werd in 2009 in Spanje, vlak voor zijn pensionering, opgepakt op het vliegveld van Valencia. Hij woonde al jaren met zijn vrouw en kinderen in Nederland. Spanje leverde hem uit aan Argentinië. Sindsdien zit hij daar vast. Poch heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is.
Een van de eersten tegen wie woensdag vonnis werd gesproken was Alfredo Astiz, bijgenaamd de ' blonde engel des doods'. Astiz heeft levenslang gekregen. Hij is schuldig bevonden aan onder meer betrokkenheid bij martelingen en moord. Ten tijde van het militaire bewind werkte Astiz in het complex van de ESMA.