Polen sturen experts naar goudtrein nazi's

Samenleving
door anp
dinsdag, 29 september 2015 om 14:25
polen sturen experts naar goudtrein nazis1443529703
Het Poolse leger heeft experts op het gebied van chemie, straling en explosieven gestuurd naar de plek in het zuidwesten van het land waar zich de inmiddels befaamde goudtrein van de nazi's zou bevinden. De bedoeling is eventuele gevaren voor de bevolking te bezweren. De trein zou kunnen zijn beveiligd met allerlei wapens. Niemand weet immers wat zich precies in de trein bevindt.
De locatie is weinigen bekend. De schatzoekers Andreas Richter, een Duitser, en Piotr Koper, een Pool, zeggen het te weten. De trein, mogelijk geladen met goud, zou zich bevinden in het tunnelstelsel dat de Duitsers in Neder-Silezië aan het graven waren in de buurt van Waldenburg, tegenwoordig de Poolse stad Walbrzych. De bewuste trein zou in een tunnel zijn gereden toen de Sovjets het gebied in 1945 naderden. Nadien is niets meer over de trein vernomen.
Richter en Koper, die zeggen de trein met zogenoemd grondradar te hebben ontdekt, eisen 10 procent van opbrengst van de inhoud. De autoriteiten onderzoeken alvast of het tweetal officieel toestemming voor zijn zoektocht had.